Moje šperkařská cesta

2021.02.11

Je to až neuvěřitelné, ale po své cestě za snem o šperkovém království kráčím už jedenáctým rokem. Byla to cesta dlouhá a leckdy klikatá, ale dneska vidím, že i různé slepé uličky měly v mém příběhu své místo.

 

V roce 2010, během studií na vysoké škole (víte, že mám vystudovanou bohemistiku a překladatelství z francouzštiny?) mě kamarádka seznámila s dráty a korálky. Tvoření šperků mě uchvátilo a dlouhé hodiny jsem obdivovala jemnou drátenickou práci zahraničních šperkařů. Bylo to jako kouzlo - stačilo vzít pár kousků kovu a drátu a byla jsem schopná zachytit střípek svých vysněných fantasy světů a zhmotnit je v něco krásného. Touha vyrábět čarovné šperky mě přiměla si pořídit živnostenský list, přihlásit se na puncovním úřadě a začít pracovat se stříbrem. 

 

 

Po ukončení školy jsem si ale sama začala podnikání komplikovat. Místo toho, abych se věnovala stříbru a fantasy šperkům, jsem zkoušela kde co - v naději, že se to bude prodávat. Zapomněla jsem na to, proč mě tvorba tak uchvátila. Vyráběla jsem levnější bižuterní šperky a čelenky, prodávala materiál, učila na kurzech, jezdila po různých prodejních akcích... často jen proto, že jsem viděla, že někomu jinému to fungovalo. Nerespektovala jsem svoji vlastní cestu a ty náročné drátované šperky jsem nakonec skoro přestala dělat.

 

 

V roce 2015 jsem narazila na pomyslné dno. Překladům jsem se už věnovat nechtěla, ale šperky mi nevydělávaly dost na to, aby mě uživily. Byla jsem zahlcená a nešťastná a ani samotná tvorba mě už nenaplňovala. Rozhodla jsem se, že přestanu podnikat, najdu si práci a šperky budu vyrábět jen pro radost. Dokonce jsem už měla za sebou úspěšný pohovor v jedné mezinárodní firmě.

 

V mezičase jsem ale zjistila, že se nám konečně zadařilo a čekám miminko :) Práci jsem nakonec odřekla a rozhodla jsem se, že to se šperky ještě jednou zkusím. Vzhledem k těhotenství jsem zrušila všechny možné spolupráce a nechala jsem si jen to, co mě bavilo nejvíc - zakázkovou výrobu stříbrných šperků. A všechno do sebe začalo postupně zapadat... za poslední čtyři roky jsem se neuvěřitelně posunula, hlavně díky skvělým lidem kolem sebe. A taky díky našim dětem :)

 

Když jsem s dětmi (máme chlapečka a holčičku pouhých 16 měsíců od sebe) nemohla moc pracovat v dílně, začala jsem místo toho studovat teorii handmade podnikání. Hodně mi to otevřelo oči. Svoji značku beru dneska jako svůj největší projekt - chci pracovat na značce samotné a dívat se na ni víc zvenčí, s odstupem. Snažím se být věrná tomu, co mě na práci opravdu naplňuje - a to je práce s vámi při zakázkové tvorbě a moje láska k fantasy, historii a přírodě.

 

Přišel čas provést změny, o kterých přemýšlím poslední dva roky. Nebojte, dál chci pokračovat v tom, co dělám teď - vyrábět pro vás stále krásnější šperky a plnit vám vaše tajná přání. Jen tomu dám nový a přiléhavější kabátek, nebo možná spíš kostým - celou značku chci totiž posunout víc do fantasy světů. V rámci proměny mě čeká změna jména značky, nový e-shop, nové logo a grafika... bude to hodně změn, ale cítím, že jsou potřeba. Věřím, že má smysl dělat věci pořádně - dělat je tak, jak nejlépe umím. A věřím, že se najdou lidé, kteří moji tvorbu ocení. Děkuji, že mě na mojí cestě podporujete! 

 

< Previous item
Používá se opensource systém OpenCart
Podpora Opencart
Eire Handmade © 2024